78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A.Turčáni (62.168.124.210) --- 5. 1. 2009
Re: Cistenie vosku

Páni, prečo to preháňate. Horúci ťažky hrniec prenášať do úľov, utepľovať handrami, veď je to úplne zbytočné. Pomalé chladnutie preváraného vosku sa praktizuje preto, pretože dlhodobou sedimentáciou sa dosiahne čistejší vosk. Pri zámene vosku za Ms, výrobca či je vosk čistý alebo mierne znečistený strhne obligátne 3%. Ak včelár chce použiť vosk na špeciálnu výrobu, potom by musel vosk prečistiť kyselinou sírovou, ktorá z vosku odstráni, všetok biologický odpad.
Preto kto pripravuje med na výmenu vosku stačí po skončení varu ponechať na ohnisku nádobu s voskom, kde sedimentácia prebieha dlhšie a presne to je cieľom balenia nádoby do handier. Usporíte si čas a námahu, viem o čom hovorím, v jeseň so odviezol do výrobni Ms 138 kg vosku a žiaden problém som nemal s jeho kvalitou, vo výrobe musia vosk čistiť pri teplote 117˚C v tlakových nádobách, aby zničili prípadné spóry MVP.
Ak má včelár v blízkosti výrobňu Ms, nech radšej odnesie všetky plásty, úlomky a pod., zbaví sa tým zbytočných problémov. V primitívnych domácich varákov získa oveľa menej vosku, ako v špecializovanej výrobni.

Stačí nádobu s voskem dát na izolační podložku a omotat hadry o celkové síle
1 - 2 cm. Původně vařící voda plus vosk o celkové hmotnosti u mně asi 3 kila
je teplý ještě po 24 hodinách. U výkupu vosku asi záleží hodně na tom, kdo
vykupuje. Zrovna před pár měsíci jsem viděl v prodejně doslova zlomky vosku,
které vypadaly jako vytuhnutý vosk rovnou vytečený na beton z trochu
rezavějšího vařáku. Ovšem za kolik paní takový vosk vykoupila, jsem
nezjišťoval.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "vsusicky"
To: "Včelařský mailing list"
Sent: Monday, January 05, 2009 2:26 PM
Subject: Re: Cistenie vosku


> Pomomalé chladnutí lze docílit třeba tak, že nádobu s voskem necháte
> chladkout v dobře izolovaném úle nebo nástavku.
> Také může pomoci při převařování vosku přidání aku kyseliny sírové,ale je
> nutno po schlazení ještě alespoń jednou "převařit".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 33241


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu